Karpervissen op de rivier La Vézère in Frankrijk
Bij Limeuil kruisen de Dordogne en La Vézère |
Net als in de Dordogne en Lot zwemmen ook hier schitterende karpers en is (nacht)vissen op dit openbare water op grote stukken toegestaan. Een topstek is de plek waar de Dordogne rivier kruist met La Vézère.
Niets spreekt zo tot de verbeelding als de vele rivieren in Frankrijk die worden gekenmerkt door een prachtig bestand aan karper, waarvan relatief weinig bekend is qua aantallen en omvang.
Op een betaalwater of stuwmeer worden de karpervangsten over het algemeen zeer goed vastgelegd en kan er relatief makkelijk gezegd worden wat er rondzwemt qua vangstgewichten en recordvissen.
Voor rivieren ligt dat natuurlijk anders. De bekende rivieren zijn vaak vele honderden kilometers lang en kronkelen langs vele steden en door veel verschillende departementen. Als er al iets bekend gemaakt wordt van karpervangsten wordt dat niet eenduidig vastgelegd. Daarom is het vissen op rivieren ook zo interessant, je weet immers niet wat er precies rondzwemt, omdat de karper continu blijft rondtrekken en er telkens weer een kans is op nieuwe vissen, waarvan een aantal grote afstanden overbrugd gedurende het jaar.
Eerder beschreven we al de populaire rivieren de Lot en de Dordogne in het zuiden van Frankrijk. Minder bekend is La Vézère, een vertakking van de Dordogne die vele honderden kilometers doorloopt in één van de dunstbevolkte stukken van Frankrijk.
De Vézère rivier bij Limeuil op de plattegrond van Frankrijk (klik voor detailkaart) |
Een groot deel van La Vézère kan worden bevist als zogenaamd domaine public. Dat betekent dat dit stuk van de rivier in handen is van de Franse overheid die het water via netwerk van locale beheerders (AAPPMA's) beschikbaar stelt voor het grote publiek wat in de regel betekent dat ook nachtvissen (al dan niet op bepaalde stroken) is toegestaan.
Het stukje van La Vézère in de Dordogne regio dat onder het domaine public (cat. 2) valt heeft een lengte van in totaal 78 kilometer en loopt van de oude brug bij Montignac tot het einde van La Vézère bij Limeuil, waar er een samensmelting met de Dordogne rivier plaatsvindt.
Behalve karper is La Vézère ook een rivier die bekend staat om migrerende vissoorten zoals zalm, zeeforel en paling en zwemmen er ook flinke steuren, meervallen, snoeken en baarzen rond.
Een mooie Vézère karper (bron: Fed. Pêche Dept.) |
Wel is er online veel terug te vinden over lokale karperenduro's in de regio, waar we lezen over La Vézère karpers van tussen de 15 en 20 kilo die regelmatig worden gevangen tijdens de meerdaagse viswedstrijden bij de bekende grotere plaatsen langs de rivier.
Nachtvissen is op grote stukken van La Vézère toegestaan, die terug te vinden zijn op de website van de locale beheerders. Let er wel op dat er strikte regels gelden, ook voor de vangsten van karper. Zo is het strikt verboden om karper te bewaren (en levend te transporteren) in de periode een half uur na zonsondergang en een half uur voor zonsopgang.
Ook mag op sommige grotere stukken (aan de rivier gelegen meren (ook wel plans d'eau), waar ook badgasten verblijven) maximaal 1 kilo natuurlijk aas gebruikt worden en zijn er zware boetes indien er meer wordt gevoerd en/of het verkeerde aas wordt gebruikt. Ook is het gebruik van boten niet overal toegestaan, vaak in de buurt van stroomversnellingen en/of bruggen of andere obstakels.
Stukken van La Vézère waar karpervissen is toegestaan aan beide kanten van de rivier zijn onder meer rondom de plaatsen Terrasson, Condat sur Vézère en Montignac. Ook een mooie stek is waar La Vézère bij het plaatsje Limeuil de Dordogne rivier instroomt. Ook hier is karpervissen toegestaan en wie wat speurwerk verricht ontdekt dat er verschillende campings in de buurt liggen.
Deze camping ligt precies op de plek waar de Vézère de Dordogne instroomt |
Zo kun je een plekje boeken bij Camping du Port de Limeuil dat precies aan het stuk ligt waar de Vézère de Dordogne instroomt (zie foto van de website van de camping hierboven). Deze camping heeft bovendien een Nederlandstalige website. Beter kan natuurlijk niet! Voor meer details kun je uiteraard terecht op de plattegrond op onze website.